Telefon
WhatsApp
Linkedin
Instagram
  • 09 Ekim 2024, 10:24
rajibraj
2890 Görüntüleme

Taşıt Tanıma Birimi Nedir, Nasıl alınır? Taşıtlarda TTB Nedir? Taşıt Tanıma Sistemi Zorunlu Mu?

31 Aralık 2024 tarihine kadar kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara TTB (Taşıt Tanıma Birimi) takılması zorunluluğu getirilmişti.  Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kurulması uygulaması ve sisteme geçiş zorunluluğunu 05/10/2023 tarihli makalemizde detaylandırmıştık. Bu kapsamda yayımlanan tebliğ ile  uygulama kapsamı dışında kalanlara yönelik olarak değişiklikler yapılmıştı bu değişiklikleri de 23/09/2024 tarih 2024/17 no.lu sirkülerimizde detaylı olarak açıklamıştık. 

Ulusal Taşıt Tanıma Sisteminde bahsedilen TTB (Taşıt Tanıma Birimi) nedir, uygulama nasıl olacak? Merak edilen konuları aşağıda detaylandırdık.  

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Nedir?

TTB, aracın yakıt deposuna takılan elektronik bir etikettir. Bu etiket, akaryakıt istasyonlarındaki pompalarda yer alan "Taşıt Tanıma Okuyucu" tarafından okunması gerekir. Okunduktan sonra araç plakasını otomatik olarak tespit eder. Böylece, yakıt alımı sırasında manuel plaka kaydı yapılması gerekmez.

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Ne İşe Yarar?

Taşıt Tanıma Birimi, ilk faydası vergi kayıp kaçağının önlemesidir. TTB, akaryakıt satışlarında yapılan illegal durumları engellemeye de yardımcı olur. Devletin vergi gelirlerinin artmasını sağlar. Bunun yanında otomasyonu artırır.  Ayrıca hatalı faturalandırmayı önlemede de etkilidir. TTB ile plaka bilgileri otomatik olarak fiş ve faturalara geçer. Bu durum hatalı faturalandırmanın önüne geçer.

Taşıt Tanıma Birimi Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor? 

Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara araçlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunludur. Ancak, 07 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile süre 31/12/2025 tarihine uzatılmıştır. 

Kapsamda Olup Araçlarına TTB Taktırmayan Mükelleflere Ceza Uygulanacak

Tebliğ ile belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden veya belirlenen sürelerde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri uygulanacak.

Akaryakıt giderlerinin beyanında verilen fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek. Araçların yakıt depo girişine takılan ‘Taşıt Tanıma Birimi’ (TTB) (elektronik etiket) cihazında dijital olarak verilen plaka bilgisi akaryakıt alımı sırasında yakıt pompa tabancasına takılı ‘Taşıt Tanıma Okuyucu' cihaz tarafından otomatik olarak okunarak güvenlikli haberleşme yolu ile Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz'a iletilecek. Bu uygulama ile, akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek. UTTS ile taşıt plakalarının sisteme elle işlenmesinden kaynaklanan yasal olmayan yani usülsüz olan ÖKC fişleri uygulanmasının önüne geçilecek.

Ferdi Asım Hellaç
Mali Müşavir 

YASAL UYARI : İnternet sitemizde yer alan yazıların tüm hakları saklıdır. Ancak yazar ve site kaynağının aktif linkine yer verilerek alıntı yapılabilir. YAZILAR AYNEN YAYIMLANAMAZ. Aksi yönde eylemler hakkında Fikir ve Sanat Eserleri Kanunundaki tazminat ve ceza hükümlerinin uygulanması için hukuki süreçler başlatılacaktır.

Paylaş