1 Ocak 2026 Tarihinden İtibaren Gerçek Usulde Vergilendirilecek Mükelleflerin Belge Düzenine İlişkin VUK Genel Tebliği Yayımlandı
[Vergi Mevzuatı Sirküleri - Sirküler No: 2025/22]
ÖZET
10380 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenlemeyle büyükşehir belediyesi olan illerde, bir önceki takvim yılının son günü itibarıyla Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanmış son verilere göre nüfusu 30.000'i geçmeyen ilçelerde faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükellefler1 Ocak 2026 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirileceklerdir.
584 sıra No’lu VUK Genel Tebliğinde 1/1/2026 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilecek olan mükelleflerden işletme hesabı esasına göre defter tutacakların 213 sayılı Kanuna göre düzenlemek zorunda oldukları belgelerin basılması, dağıtılması ve izlenmesinde Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 215)’nde yer alan düzenlemelere göre bağlı oldukları oda ve birliklerin yetkilendirilmelerinin uygun görüldüğü belirtilmiştir.
Bu kapsama giren mükellefler, 213 sayılı Kanuna göre düzenlemek zorunda oldukları belgeleri, işletme hesabı esasına göre defter tuttukları süre zarfında, bağlı oldukları oda veya birliklerden de temin edebileceklerdir.
Oda ve birlikler, basım ve dağıtımını yaptıkları belgelere ilişkin olarak, Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmeliğe ekli bilgi formunda yer alan bilgilerden belge teslim edilen mükellefe ve teslim edilen belgeye ilişkin bilgiler ile varsa belgeyi basan matbaaya ilişkin bilgileri söz konusu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan düzenlemeler uyarınca Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirmek zorundadırlar.
DETAYLAR
9 Eylül 2025 tarihli ve 33012 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10380 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenlemeyle büyükşehir belediyesi olan illerde, bir önceki takvim yılının son günü itibarıyla Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanmış son verilere göre nüfusu 30.000'i geçmeyen ilçelerde faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükelleflerin 1 Ocak 2026 tarihinden gerçek usulde vergilendirilmeleri yönünde aşağıdaki düzenleme yapılmıştı.
10380 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 1.4.1995 tarihli ve 22245 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 95/6430 sayılı BKK yürürlükten kaldırılmıştı.
10380 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenlemeyle büyükşehir belediyesi olan illerde, bir önceki takvim yılının son günü itibarıyla Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanmış son verilere göre nüfusu 30.000'i geçmeyen ilçelerde faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükelleflerin 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilmeleri zorunluluğu getirilmişti. Münhasıran bir işyeri açmaksızın gezici olarak veya pazar takibi suretiyle perakende emtia alım-satımı ile uğraşanlar ise basit usulde vergilendirileceklerdi.
Bu düzenlemeye bağlı olarak 27 Kasım 2025 tarihli ve 33090 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 486)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 584) ile 486 sıra No’lu Tebliğe eklenen Geçici 3’üncü maddede 10380 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereğince 1/1/2026 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilecek olan mükelleflerden işletme hesabı esasına göre defter tutacakların 213 sayılı Kanuna göre düzenlemek zorunda oldukları belgelerin basılması, dağıtılması ve izlenmesinde 6/12/1998 tarihli ve 23545 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 215)’nde yer alan düzenlemelere göre işlem yapmak üzere yetkilendirilmelerinin uygun görüldüğü belirtilmiştir.
17 Aralık 2017 tarihli ve 30273 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 486 sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile yapılan düzenlemeyle işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin kayıtlarının 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren elektronik ortamda tutulması, bu mükelleflerden defter tutmak zorunda olanların defterlerinin bu kayıtlardan hareketle elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması, vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda verilebilmesi ile elektronik ortamda belge düzenlenebilmesi amacıyla geliştirilen Defter-Beyan Sistemini kullanmaları zorunluluğu getirilmişti.
Tebliğe eklenen Geçici 3’üncü maddede aşağıdaki düzenlemeler yer almıştır.
Geçici Madde 3 kapsamına giren mükellefler, 213 sayılı Kanuna göre düzenlemek zorunda oldukları belgeleri, işletme hesabı esasına göre defter tuttukları süre zarfında, bağlı oldukları oda veya birliklerden de temin edebileceklerdir.
Geçici Madde 3 uyarınca yetkilendirilmesi uygun görülen oda ve birlikler, söz konusu mükellefler için basım ve dağıtımını yaptıkları belgelere ilişkin olarak, 2/2/1985 tarihli ve 18654 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmeliğe ekli bilgi formunda yer alan bilgilerden belge teslim edilen mükellefe ve teslim edilen belgeye ilişkin bilgiler ile varsa belgeyi basan matbaaya ilişkin bilgileri söz konusu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan düzenlemeler uyarınca Bakanlığa bildireceklerdir. Söz konusu madde aşağıdaki gibidir.
Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmelik
Bilgi Formu Düzenleme ve Bildirim
Madde 14 -(04.04.2014 gün ve 28962 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğin 1.maddesiyle değişen madde Yürürlük; 04.04.2014)
Matbaa işletmecileri basım ve dağıtımını yaptıkları belgelere ilişkin olarak örneği ekli bilgi formunu düzenlemek ve Bakanlığın belirlediği esaslara uygun olarak elektronik ortamda internet üzerinden Bakanlığa göndermek zorundadırlar. Matbaa işletmecilerince basımı yapılan belgeler, mükellefe veya vekiline bir tutanakla teslim edilir. Basımı yapılan belgeye ilişkin olarak iki nüsha bilgi formu düzenlenerek belgeyi teslim alan ile birlikte imzalandıktan sonra, formun bir nüshası mükellefe veya vekiline verilir, diğer nüshası ise matbaa işletmecisi tarafından muhafaza edilir. Matbaa işletmecisi bu bilgi formunu en geç düzenlendiği günü izleyen on beşinci günün sonuna kadar elektronik ortamda internet üzerinden Bakanlığa gönderir.
Bu mükelleflerin 1/1/2026 tarihinden önce bastırdıkları ve bu tarih itibarıyla kullanmadıkları belgeleri, mesleki teşekküllerde bastırmışlar ise mesleki teşekküle, anlaşmalı matbaalara bastırmış veya noterde tasdik ettirmiş iseler bağlı bulundukları vergi dairesine 2/2/2026 tarihine kadar (bu tarih dâhil) iptal edilmek üzere ibraz etmeleri gerekmektedir. Mesleki teşekküller tarafından teslim alınan belgeler 30/12/1999 tarihli ve 23922 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 230)’nde belirtilen usullere göre iptal edilerek ilgili vergi dairesine bildirilecektir.
Saygılarımla;
Ferdi Asım Hellaç
Mali Müşavir
Paylaş