Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Yapılmakta Olan Yatırımlar İle Tasfiye ve İflas Halindeki Şirketlere İlişkin Enflasyon Düzeltmesi Değişikliği

ÖZET

7529 sayılı 7529 Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Vergi Usul Kanununun enflasyon muhasebesine ilişkin maddelerinde değişiklik yapıldı. Bu düzenlemeler, geçtiğimiz günlerde yeni vergilerin getirildiği; ancak daha sonra TBMM Plan Bütçe Komisyonunda geri çekilen Kanun Teklifinde yer almaktaydı.

1) VUK kapsamındaki muhasebe standartları uyarınca yapılmakta olan yatırımlar hesabında takip edilen tutarların enflasyon düzeltmesine tabi tutulması sonucunda oluşan ve bu hesabın alt hesabında izlenen düzeltme farkları, bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında gösterilecek ve dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacaktır.

Özel fon hesabında bulunan bu tutarlar, yatırımın tamamlanarak ilgili iktisadi kıymetin aktifleştirilmesi gereken dönem ile bu dönemi takip eden dört hesap dönemi içerisinde eşit taksitler halinde dönem kazancının tespitinde dikkate alınacaktır.  

Özel fon hesabında izlenen ve dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayan bu tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak bu Kanun uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacak, bu hesaplarda izlenen tutarlara ayrıca enflasyon düzeltmesi uygulanmayacaktır.  

2) Enflasyon düzeltmesi düzenlemeleri kapsamında olmayan mükelleflere tasfiye ve iflas hallerindeki şirketler ile 233 sayılı Kararname kapsamındaki iktisadi devlet teşekkülleri ile kamu iktisadi kuruluşları eklenerek bu mükelleflerin geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapılan enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farklarını kazançlarının tespitinde dikkate almayacakları belirtilmiştir.

Bu düzenleme hükümleri; tasfiye halindeki şirketler açısından kurumların tasfiyeye girmesine ilişkin genel kurul kararının tescil edildiği tarihin içinde bulunduğu hesap döneminden, iflas halindeki şirketler açısından ise iflasın açıldığı tarihin içinde bulunduğu hesap döneminden itibaren uygulanacaktır.  Bu tarihten önce geçici vergi dönemlerine ilişkin yapılmış olan enflasyon düzeltmesine yönelik geriye dönük herhangi bir düzeltme yapılmayacaktır.

3) Her iki maddeye ilişkin değişiklikler 1 Ocak 2024 tarihinden, özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için 2024 yılında başlayan hesap döneminden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

DETAYLAR:

30 Ekim 2024 tarihli ve 32707 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7529 Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un11 ve 12’nci maddeleri ile Vergi Usul Kanununun enflasyon muhasebesi düzenlemelerine ilişkin mükerrer 298 ve Geçici 33’üncü maddelerinde değişiklik yapıldı.

I- Yapılmakta olan yatırımlar hesabında takip edilen tutarların enflasyon düzeltmesine tabi tutulması sonucunda oluşan düzeltme farkları  

7529 sayılı Kanunun 11’nci maddesi ile VUK’nın mükerrer 298'inci maddesinin (A) fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.  

10. Bu Kanun kapsamındaki muhasebe standartları uyarınca yapılmakta olan yatırımlar hesabında takip edilen tutarların enflasyon düzeltmesine tabi tutulması sonucunda oluşan ve bu hesabın alt hesabında izlenen düzeltme farkları, bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında gösterilir ve dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaz.

Özel fon hesabında bulunan bu tutarlar, yatırımın tamamlanarak ilgili iktisadi kıymetin aktifleştirilmesi gereken dönem ile bu dönemi takip eden dört hesap dönemi içerisinde eşit taksitler halinde dönem kazancının tespitinde dikkate alınır.

Bu bent uyarınca özel fon hesabında izlenen ve dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayan tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak bu Kanun uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılır. Bu hesaplarda izlenen tutarlara ayrıca enflasyon düzeltmesi uygulanmaz.

Yatırım döneminde veya iktisadi kıymetin aktifleştirilmesinden sonra işin bırakılması veya özel fon hesabında izlenen söz konusu tutarların bir kısmının veya tamamının başka bir hesaba nakledilmesi ya da işletmeden çekilmesi hallerinde, bu bent uyarınca dönem kazancında dikkate alınmayan tutarlar; işin bırakıldığı veya özel fon hesabının kısmen veya tamamen bu bent hükümlerine aykırı şekilde kullanıldığı dönemin kurum kazancının tespitinde dikkate alınır.

Düzenleme 1 Ocak 2024 tarihinden, özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için 2024 yılında başlayan hesap döneminden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.  

II- Enflasyon düzeltmesine tabi olmayan mükelleflerin kapsamının genişletilmesi  

7529 sayılı Kanunun 11’nci maddesi ile VUK’nın geçici 33’üncü maddesinde değişiklik yapılarak tasfiye ve iflas hallerindeki şirketlerin,  8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki iktisadi devlet teşekkülleri ile kamu iktisadi kuruluşları tarafından geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapılan enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farkının  kazancın tespitinde dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.  

Bu düzenleme hükümleri; tasfiye halindeki şirketler açısından kurumların tasfiyeye girmesine ilişkin genel kurul kararının tescil edildiği tarihin içinde bulunduğu hesap döneminden, iflas halindeki şirketler açısından ise iflasın açıldığı tarihin içinde bulunduğu hesap döneminden itibaren uygulanacaktır.  Bu tarihten önce geçici vergi dönemlerine ilişkin yapılmış olan enflasyon düzeltmesine yönelik geriye dönük herhangi bir düzeltme yapılmayacaktır.  Tasfiyeden vazgeçilmesi ya da iflasın kaldırılması durumunda, tasfiyeden vazgeçilen tarihin veya iflasın kaldırılmasına ilişkin mahkeme karar tarihinin içinde bulunduğu geçici vergi döneminden itibaren enflasyon düzeltmesi uygulanacaktır. Tasfiyeden vazgeçilmesi veya iflasın kaldırılması hallerinde, bu fıkra uyarınca dönem kazancında dikkate alınmayan tutarlar tasfiyeden vazgeçildiği veya iflasın kaldırıldığı dönem kazancının tespitinde dikkate alınacaktır.  

Düzenleme 1 Ocak 2024 tarihinden, özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için 2024 yılında başlayan hesap döneminden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Ek:
7529 Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Sirküleri PDF formatında indirmek için buraya tıklayın.

Saygılarımla,
Ferdi Asım Hellaç
Mali Müşavir

Önceki
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapıldı
Sonraki
52 No.lu KDV Tebliği İle KDV Genel Uygulama Tebliğinde Önemli Değişiklikler Yapıldı

Sirküler Bilgileri

  • Eklenme Tarihi 01 Kasım 2024, 08:36
  • Sirküler Adı Yapılmakta Olan Yatırımlar İle Tasfiye ve İflas Halindeki Şirketlere İlişkin Enflasyon Düzeltmesi Değişikliği
  • Sirküler Kategorisi Vergi Mevzuatı Sirküleri
Kategorideki Diğer Sirküler
2024 Yılı Yeniden Değerleme Oranı Yüzde 43,93 Olarak Belirlendi

Vergi Usul Kanunu 574 Seri No.lu Genel Tebliği ile 2024 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 43,93 olarak belirlendi.

27 Kasım 2024, 10:39
52 No.lu KDV Tebliği İle KDV Genel Uygulama Tebliğinde Önemli Değişiklikler Yapıldı

52 No.lu Tebliğ ile KDV Kanununda 7524 sayılı Kanun ile yapılan değişikliklerin uygulanmasına yönelik usul ve esasların belirlenmesi ile uygulamada yaşanan bazı sorunlara ilişkin açıklama ve güncellemeler yapılmıştır.

04 Kasım 2024, 13:06
Yapılmakta Olan Yatırımlar İle Tasfiye ve İflas Halindeki Şirketlere İlişkin Enflasyon Düzeltmesi Değişikliği

Yapılmakta olan yatırımlar hesabında takip edilen tutarların enflasyon düzeltmesine tabi tutulması sonucu oluşan düzeltme farkları ile tasfiye ve iflas halindeki şirketlerin enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar/zarar farkı kazancın tespitinde dikkate alınmayacak.

01 Kasım 2024, 08:36
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapıldı

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS)  Uygulama Genel Tebliğinde, uygulama kapsamının dışında kalacak kişi ve kuruluşlara ilişkin değişiklikler yapıldı. 

23 Eylül 2024, 23:40
Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Kararda Değişiklik Yapıldı

Karar kapsamına giren çok uluslu işletmeler grubu üyelerinin her yılın Haziran ayı sonuna kadar yapacakları ülke bazlı raporlamanın süresi raporlanacak hesap döneminin bitimini takip eden altıncı ayın sonuna kadar olacak şekilde değiştirildi.

23 Eylül 2024, 23:09
5 Milyon TL Üzerinde Vergi Borcu Olan Mükelleflerin 15 Ekim 2024 Tarihinde İlan Edilmesi

Bu düzenlemeye göre, ikmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatlar dolayısıyla kesinleşen vergi ve cezalar ile vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezalar Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:564)'ne göre kamuya ilan edilecektir. Bu ilan vergi mahremiyetini ihlal sayılmayacaktır.

10 Eylül 2024, 10:25