Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
rajibraj

Engelli Sigortalıların Erken Emekliliği

  • 5256 08 Ocak 2024, 20:56

Engel derecesi en az %40 olan hizmet akdiyle (5510 Sayılı Kanunu'nun Md.4/a'ya tabi olarak) çalışanların nasıl erken emekli olabilecekleri makalemizde detaylandırılmıştır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre engelli SGK çalışanlarının emekli olabilmesi iki şarta bağlıdır.

  1. sigortalılığın başlangıç tarihi
  2. ödenen prim gün sayısı

doğuştan gelen ya da sonradan meydana gelen en az yüzde 40 ve üzerinde engellilik durumu ve bu durumun rapora bağlanması,  

Engelli emeklilik şartlarını sağlayan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'na engelli raporları ile vergi indirim belgesi alarak başvuruda bulunur, yapılan incelemeler neticesinde işe başlama tarihi, engel derecesi, prim  ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi de dahil olmak üzere şartları tamamını karşılayan sigortalıların emeklilik talepleri yerine getirilir. 

Engel Derecesi En Az %40 Olmalı

Engelli kişi emekli olabilmesi için yetkili bir hastaneden engelli raporu alması gerekir. Sigortalının engelli emekli olabilmesi için engel oranı en az %40 olmalıdır. Gelir Vergisi Kanunu (GVK)'da düzenlenen engelli indirim dereceleri aşağıdaki gibidir. 

  1. 1'inci derece: %80 ve üzeri raporu olanlar
  2. 2'nci derece:  %60 ve %79 arasında engel oranı olanlar
  3. 3'üncü derece: %40-59 arasında engel oranı olanlar

Diğer bir ifadeyle yukarıdaki engel oranına sahip kişiler engelli emeklilik şartlarından yararlanabilir. 

Engelli emeklilik maaşı hesaplama temelde 01.10.2008 tarihinden önce işe girenler ve bu tarihten sonra işe girenler olarak ikiye ayrılır.  

01.10.2008 Tarihinden Önce İşe Girenler İçin;


 
01.10.2008 Tarihinden Sonra İşe Girenler İçin;

Engelli kişilerin emeklilik için SGK'ya Emeklilik Talep Formu ile başvuru yapılabilir. İstenirse e-devlet üzerinden de başvuru yapmak mümkündür. 

Emeklilik başvurusu ortalama bir ay içerisinde incelenip eksik yoksa onaylanabilmektedir. Emeklilik başvurusu onaylananlar başvurulan ayı takip eden aydan itibaren emekli maaşı almaya başlar.

Aşağıdaki Hastalıklardan Erken Emekli Olunabilir

Her bir hastalığın sağlık raporundaki oranı farklıdır. Bu oranlar SGK tarafından daha önce belirlenip ilan edilmiş oranlardır (Bkz. Özür Oranları Cetveli). Heyet doktorları tarafından yapılan muayene ve tetkikler sonrası hastalığın oranı bulunur ve karşılığındaki engelli oranı tespit edilerek rapora işlenir. Özürlülük ölçütü ve sınıflandırması yönetmelik hükümlerine göre yerine getirilir.  (Bkz. Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik)

Epilepsi, kanser, demans, MS (Multiple Skleroz) zeka geriliği (%50 ve altı IQ), beyin tümörü, Parkinson, şizofren, bipolar bozukluk, görme yetisinde azalma, retina kanaması, karaciğer nakli, anemi, denge bozukluğu ve birlikte işitme kaybı, organ kaybı (kol, bacak), kalp, böbrek, akciğer nakli, behçet hastalığı, siroz, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalıkları, tüberküloz, AIDS bu hastalıklardan erken emekli olunabilir.

Engelli Emeklilik İçin Yaş Şartı Yok

Yaş şartı engelli bireylerde aranmaz. Engellilerin emekliğinde iki önemli kriter var; birincisi sigorta başlangıç tarihi ve prim ödeme gün sayısı diğeri ise engel oranıdır.

Notlar:
1- Engelli Bağ-Kur'luların (5510 Sayılı Kanunu'nun Md.4/b'ye tabi olanlar) erken emekliliği hakkında detaylı bilgi almak için Engelli Bağ-Kur'luların Erken Emekliliği adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

2- Sorunuz varsa, sorunuzu buradan ekleyebilirsiniz. Sorunuz değerlendirildikten sonra en kısa sürede tarafınıza geri bildirim yapılacaktır.

Ferdi Asım Hellaç
Mali Müşavir

YASAL UYARI : İnternet sitemizde yer alan yazıların tüm hakları saklıdır. Ancak yazar ve site kaynağının aktif linkine yer verilerek alıntı yapılabilir. YAZILAR AYNEN YAYIMLANAMAZ. Aksi yönde eylemler hakkında Fikir ve Sanat Eserleri Kanunundaki tazminat ve ceza hükümlerinin uygulanması için hukuki süreçler başlatılacaktır.

Paylaş